Abstract:
Small companies find it more difficult to control their operating conditions and
survive in the competitive market. With an interest in gaining a deeper
understanding of inventory management in a meat house, the main objective of this
study is to analyze the relevance of inventory control through the adoption of the
PEPS tool and the implementation of the ABC curve at Casa de Carnes Nossa
Senhora Aparecida in Bela Vista de Minas. The specific objectives were to verify
inventory management tools, observe commercial conditions at each time of year
and investigate how to reconcile customer demands with the implementation of
applied management tools. To carry out the analysis, the study is based on a
verification of a case study, considering the real conditions, and seeking to present
improvements for the control and reduction of losses due to the absence of goods
or even the disposal of products. The practical implementation of suggested
improvements was made by applying the PEPS tool in conjunction with the ABC
curve to promote consideration of prioritizing and improving the management of
available stocks.
Description:
As empresas de pequeno porte apresentam uma maior dificuldade de controlar as
suas condições operacionais e conseguirem sobreviver no mercado competitivo. Ao
dispor do interesse de uma compreensão mais aprofundada sobre o gerenciamento
de estoques em uma casa de carnes, o presente estudo apresenta como objetivo
principal analisar a relevância do controle de estoques por meio da adoção da
ferramenta PEPS e da implementação da curva ABC na Casa de Carnes Nossa
Senhora Aparecida em Bela Vista de Minas-MG, os objetivos específicos foram
procedidos a verificação de ferramentas de gestão de estoques; observou as
condições comerciais em cada época do ano e investigou como conciliar as
demandas dos clientes com a implementação de ferramentas gerenciais aplicadas.
Para proceder as análises, o estudo se baseia em uma verificação de um estudo de
caso, considerando as condições reais e buscando apresentar melhorias para o
controle e para a redução de perdas em decorrência da ausência de mercadorias
ou mesmo do descarte de produtos. A implementação prática de sugestão de
melhorias se deu mediante a aplicação da ferramenta PEPS em compasso com a
curva ABC de modo a promover uma consideração a respeito da priorização e
melhoria da gestão dos estoques disponíveis.